Restauratieproject Couven-Museum


[Not a valid template]

Meer dan veertig jaar na de inrichting van het Couven-Museum op de Hühnermarkt werden in 1999 grondige sanering- en restauratiemaatregelen genomen. Met ondersteuning van de stad Aken en deelstaat Noord-Rijnland-Wesfalen stond allereerst de dak- en façadesanering van “Haus Monheim” op de Hühnermarkt op het programma.

In een tweede fase werd “Haus Lindenbaum” gelegen aan de Rommelgasse /hoek Hof gesaneerd. Uiteindelijk werd ook het achterhuis aan het Hof gerestaureerd. Binnen in het huis werd in 2000/2001 de elektriciteit opnieuw aangelegd, schilder- en lak werkzaamheden uitgevoerd en de houten vloer gerenoveerd. In 2003, tijdens de laatste renovatiefase kreeg het binnenhof, dat de drie gebouwen van het Couven-Museum met elkaar verbind, een nieuw glazen dak.

De restauratie van de schilderijen op doek in het Couven-Museum begon met het afnemen van de grote landschappen in de feestzaal en op de gang met het glasservies. Met ondersteuning van landschapsvereniging Rheinland werden de 18e eeuwse schilderijen door Gruppe Köln (restauratiewerkplaats in Keulen) opgewerkt. Na de reiniging en beveiliging van de sterk aangetaste oppervlaktes werd een nieuw montagesysteem ontwikkeld met ontluchting achter de schilderijen. Hierdoor was het mogelijk de schilderijen dicht aan de muur te instaleren.

De heropening van het Couven-Museum in de zomer van 2001 biedt de bezoeker niet alleen de mogelijkheid een “oud huis in nieuwe glans” te bezichtigen, maar tevens de restauratiewerkzaamheden als “work in progress” op de voet te volgen. Werd de bezoeker in de winter nog geconfronteerd werd met een “lege” gang en verwijderd stukwerk, in de zomer zijn in de gang met het glasservies alweer de geïnstalleerde landschapsschilderijen te bewonderen.

De voorlopig laatste fase bestaat uit het demonteren van de kamergrote schilderijen in de zogeheten landschapskamers op de tweede etage. Ze worden in het voorjaar van 2005 van de muur afgehaald en naar de werkplaats in Keulen gebracht.

De terugkeer van de landschapschilderijen

Na de omvangrijke restauratie- en conservatiewerkzaamheden zijn de grote doeken van de landschapskamers op de tweede etage weer teruggekeerd. Het landschapspanorama werd in het voorjaar door Gruppe Köln afgehaald en naar de werkplaats in Keulen gebracht. Maandenlang reinigden en retoucheerden de restaurateurs Carmen Seuffert, Susanne Erhards en hun team het ca. 25 meter lange, kamervullende doek.

Nu zijn de afbeeldingen van een Nederlands kustenlandschap in tot nog toe ongekende kwaliteit te bewonderen. De onbekende schilder uit de 18e eeuw schetste een zeer gedetailleerde beeld van het leven en werken in een rivierlandschap. Terwijl de koets op een veerpont over de rivier wordt gezet, kijken twee wandelaars uit naar een bord. Een hond zoekt een spoor aan de rand van de weg en iets verder, op de berghelling, amuseert zich een deftig gezelschap tijdens de picknick.

Het huis

Van het huis van Coebergh tot het huidige museum

Verzameling

Leven in de 18e en 19e eeuw.